Concertagenda
Het Bachkoor Nijmegen treedt een aantal keren per jaar op. Veelal in De Vereeniging in Nijmegen en vaak met medewerking van een orkest, bijvoorbeeld Phion (Het Orkest van Gelderland en Overijssel), het barokorkest Utrecht Company of Music, of het barokorkest La Sorpresa.
Hieronder vindt u een overzicht van onze concerten die binnenkort plaatsvinden.

31 mei 2025, aanvang 14h15:
Nijmegen Zingt.
Locatie: Stevenskerk, Nijmegen
Klassieke keuze uit werken van o.a. Schubert, Fauré, Mendelssohn, Bruckner. Definitief programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Zie ook https://www.nijmegenzingt.nu/
2 november 2025, aanvang 15:00 uur
Bachkoor Matinee: Jubileumconcert
c-Moll Messe (KV 427), Wolfgang Amadeus Mozart
Schicksalslied (op. 54), Johannes Brahms
Nänie (op. 82), Johannes Brahms
Bachkoor Nijmegen, Phion, solisten.
Orgel: Dirk Luijmes
Algehele leiding: Rob Vermeulen
Kaarten: 47, 41, 36 en 31 Euro.
Lokatie: de Vereeniging, Nijmegen
De kaartverkoop start 21 april '25.
Mozart's Mis in c-mineur is een mis voor groot orkest, dubbelkoor, twee sopranen, een tenor en een bas. Dit werk geldt als een hoogtepunt van de klassieke kerkmuziek. Net als het beroemde Requiem is deze mis onvoltooid. Om de mis compleet uit te voeren moeten schetsen van misdelen eerst worden aangevuld uit o.a. van Mozart bewaard gebleven aantekeningen en uit secundaire bronnen.
In dit jubileumconcert voert het Bachkoor een (relatief recente) completering uit aan de hand van de muziektheoreticus en musicoloog Clemens Kemme. In 2017 promoveerde Kemme op de vraag hoe de mis zo goed mogelijk kon worden voltooid door het combineren van historische musicologie en muziektheorie (contrapunt, harmonie, analyse), kennis van Mozarts typische stijl van componeren en instrumenteren, en de ervaring van de historische uitvoeringspraktijk. Voor meer informatie over deze interessante voltooiing zie https://www.conservatoriumvanamsterdam.nl/onderzoek/promoveren/promotieonderzoek/clemens-kemme-mozarts-unfinished-mass-in-c-minor-k-427-history-theory-and-practice-of-its-completion/
Het programma bevat tevens het Schicksalslied en Nänie, gedichten van Friedrich Hölderlin en Friedrich Schiller, die door Johannes Brahms op muziek zijn gezet voor koor en groot orkest.
De tekst van het Schicksalslied is afkomstig van het gedicht Hyperions Schicksalslied van Hölderlin. Het gedicht heeft slechts twee strofen. De eerste strofe beschrijft de zaligheid van de goden en de tweede beschrijft het lijden van de mensheid, die zich blind in de afgrond stort.
Nänie is een ander voorbeeld van een orkestlied: een compositie voor een zangstem en een symfonieorkest. Deze stijl was populair rond 1900. Brahms speelde in die tijd met de gedachte een opera te componeren en Nänie geeft een idee van de dramatische mogelijkheden.


2026
1 april 2026, aanvang 20:15 uur
Johannes Passion, J.S. Bach
Bachkoor Nijmegen met Utrecht Company of Music en diverse solisten
Orgel: Dirk Luijmes
Algehele leiding: Rob Vermeulen
Kaarten: 49, 43, 38 en 33 Euro.
Lokatie: De Vereeniging, Nijmegen.
Waarom hier naartoe? De Johannes Passion versus de Matthäus Passion
Veel liefhebbers van de Matthäus Passion hebben inmiddels ook de schoonheid van de Johannes Passion ontdekt. Beide werken behoren tot het toprepertoire voor koren. Er zijn grote verschillen tussen de twee Passionen. De Johannes Passion heeft een meer persoonlijke toon dan de Matthäus Passion. De muziek in de Johannes Passion is vaak dramatischer en directer, met snelle afwisselingen van rust en spanning. Het koor speelt een opmerkelijke rol: in de talrijke koorstukken wordt veel geschreeuwd en gescholden. Deze passie blijft boeien, vanaf de golven van het openingskoor "Herr, unser Herrscher" tot het finale, uiterst ingetogen "Ruht wohl".
Najaar 2026: najaarsconcert Bachkoor Nijmegen. Datum, programma en meewerkenden worden later bekend gemaakt op deze site.
2027
Woensdag 24 maart, 19:30: Matthäus Passion, met Phion, in de Vereeniging, Nijmegen.